Documental / Migracions – Drets Humans / 2023
Quina imatge té la ciutadania de Barcelona sobre els joves migrants extutelats que viuen a la ciutat? Els mitjans de comunicació n’han construit sovint una imatge única, criminalitzadora i simplificada. Qui soc pretén incorporar una visió del col·lectiu construida des de dins, amb les seves pròpies reflexions i vivències.
La Judith no es diu Judith. Es va canviar el nom per encaixar millor al nostre país, però això no és ni de lluny el més difícil que ha fet des de que va marxar de Nigèria quan només tenia 10 anys. Igual que ella, en Marouane i en Youssef van haver de deixar enrere el Marroc i tot allò que coneixien per buscar un futur millor a Europa quan encara eren menors d’edat.
Fins al moment d’aquell viatge, les seves tres històries tenien poc en comú. Quan van arribar a Espanya, però, es van trobar formant part d’un mateix col·lectiu: el dels Menors Estrangers No Acompanyats (MENA).
“Qui soc” explora la realitat que hi ha darrera d’un acrònim que els mitjans de comunicació han convertit en una etiqueta vinculada a fets delictius, marginalitat i criminalitat.
Amb les reflexions de la Judith, en Marouane i en Youssef descobrim les conseqüències de la xenofòbia i el racisme estructural en la pell de tres joves que, tot i la soledat, la por i el rebuig que han patit, tenen la ferma determinació de fer-se un lloc propi al món.
Durada: 30’
Género: Documental
Any: 2023
Direcció i guió: Pablo A. Zareceansky Montserrat
Producció executiva: Sonia Ros Muriel
Idioma: Català y castellà
“Qui soc” és un documental creat de manera col·laborativa amb els seus protagonistes, la Judith, en Marouane i en Youssef. Van participar activament en el procés i el guió per construir una narrativa pròpia i des de dins. Van ser ells qui van decidir què volien explicar i què no, fent front als estigmes.
El documental neix en plena pandèmia, quan un hostal del barri de Gràcia es va convertir en centre per a menors. La desconfiança d’una part del veïnat va posar en evidència els prejudicis i la distància entre aquests joves i la comunitat. Però, què passa quan escoltem les seves històries?
Els joves extutelats han crescut en centres de menors sense xarxa familiar, una situació que els aboca a grans vulnerabilitats, especialment si han fet un procés migratori. Emancipar-se significa fer front sols a la recerca d’habitatge i feina, superar traves burocràtiques i combatre discursos que els criminalitzen, sovint sense el suport de l’administració ni el reconeixement de la societat.
Amb un procés de creació participativa, aquest documental dona veu a qui sovint no en té. A través de la Judith, en Marouane i en Youssef, descobrim com la xenofòbia i el racisme estructural marquen les seves vides i com, malgrat la soledat, la por i el rebuig, lluiten per trobar el seu lloc al món.
El documental es va projectar també a l’acte Dret a migrar i refugi, a l’Espai Texas de Barcelona. En aquest acte es va fer un col·loqui, moderat per Sergi Picazo i amb la participació de la Judith i el Marouane, dos dels tres protagonistes del documental, Juantxo Gil, membre de la Fundació Nazareth, Rita Grané, membre de Punt de Referència i Pablo Zareceansky, director del documental.
Amb l’objectiu d’adreçar-nos directament als professionals que treballen a les redaccions i als mitjans de comunicació del país, es va fer un acte en col·laboració amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya el 20 de desembre de 2024. En aquesta jornada es va presentar el documental.
El 13 de desembre, la XXI edició del Festival de Cinema i Drets Humans va acollir la projecció de ‘QUI SOC’ al Cinema Maldà. Després del documental, Judith Obianozie, una de les tres joves que participa en el documental, va participar en el col·loqui posterior a la projecció, parlant de la seva participació en el documental i del repte de canviar les narratives sobre la joventut migrant.
La Judith i en Marouane, dos dels tres protagonistes de ‘QUI SOC’ van participar a la VII edició del Congreso de Periodismo de Migraciones de Mérida. Van intervenir a la taula Juventud migrante: el derecho a no contar tu historia amb Ismail El Majdoubi, fundador d’Exmenas i Jamal Ait Ehafid, per reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació al voltant dels joves migrants.
El 15 de febrer de 2023, va tenir lloc al Cinema Zumzeig la preestrena del documental “Qui soc”. Ens hi van acompanyar els tres protagonistes, la Judith, en Marouane i en Youssef, el director, Pablo Zareceansky, i la productora executiva Sonia Ros. També ens vam comptar amb la participació de Juantxo Gil Robles, de Fundació Nazareth.
La sala es va omplir amb joves, companys dels protagonistes i entitats amigues per reflexionar al voltant de la xenofòbia i el racisme estructural que construeix una imatge criminalitzadora de la joventut migrant.
A partir del documental participatiu ‘QUI SOC’ produït per Quepo que reflexiona sobre el tractament informatiu de la joventut migrant a través de la mirada de tres joves que van arribar a Catalunya sols, aquesta guia pretén ser una eina útil per a mitjans de comunicació i periodistes. Un decàleg de recomanacions per elaborar continguts sobre la joventut migrant a Catalunya.
Vols organitzar una projecció? Escriu-nos a hola@quepo.org
Guió i direcció Pablo A. Zareceansky Montserrat | Producció executiva Sonia Ros Muriel | Direcció de producció Raquel Bonell Barrachina | Cap de producció Ariadna Seuba Serra | Direcció de fotografia Cris Pérez Ruiz | Muntatge Marina Freixa Roca | So directe Pau Lopez, Diego Pedragosa | Recerca i documentació Laura Bergamini | Facilitació de vídeo participatiu Silvia Cepero | Postproducció de color Cris Pérez Ruiz | Sonorització i mescles Miquel Àngel Riaza, Gisela Maestre. La Fabrica de Carbón | Estudis so entrevistes La Sexta Baixa, Oscar Garcia-Bragado Garzo, Diego Pedragosa | Disseny gràfic Nikita Bashmakov, Sergi Mayench i Manuela Ospina Pedraza | Comunicació Mar Redondo i Justel i Maria Alba| Gestió econòmica Ivan Gordillo
A l’equip de Fundación Nazareth: Abel Fernández Figueras, Juantxo Gil Robles, Maite Vaquero Camps i Raul Rodríguez Moraga