Avui us volem parlar del projecte #kn60lab. Ja fa mesos, de fet, des del passat mes de març, que les joves i els joves del Raval tenen un espai pròpi a la rambla. Els mòduls de #kn60lab són un “laboratori del futur equipament de joves de Can 60”, un espai per relacionar-se, un espai de trobada on les joves gestionen els seus projectes, un espai on comparteixen experiències, inquietuds i un espai que, mica en mica, s’han fet seu.

Pel que fa a la comunicació externa del projecte, des de Quepo i l’Esberla, ens vam proposar el repte d’explicar la vida als mòduls, de generar un petit relat per descriure’n el dia a dia. Un cop al mes, aquesta crònica escrita des de dins, per les educadores, es comparteix amb les entitats del barri implicades, amb les que hem fet xarxa, amb amb les tècnics del Districte de Ciutat Vella i el Pla de Barris i amb tots els equips relacionats amb el projecte.

Avui, obrim per a totes aquesta eina de comunicació de xarxa, que a Quepo anomenem comunicació externa. Ens fa il·lusió compartir les vivències del mes de maig amb totes vosaltres. Ens fa il·lusió que tingueu una mica de #kn60lab a les vostres pantalles. I si us agrada, si us emociona només una mica (o tant com a nosaltres), passeu per la Rambla del Raval a visitar-los. I mentre us decidiu, podeu fer el xafarder per les xarxes i seguir @KN60lab a Instagram i a Twitter!

Aquí teniu, doncs, les històries que hem viscut a #kn60lab el passat mes de maig: 

 La bellesa d’allò subtil: maig

Moltes coses estan succeint a KN60lab. Des de Sant Jordi fins avui, aquest espai s’ha conformat com un lloc al barri on, simplement, poder estar. I és que aquests rígids mòduls s’han convertit en un lloc d’acolliment per a tota persona que aquí s’acosta. El que més crida l’atenció és la diversitat d’usos que els joves li donen a l’espai i com tots ells hi conviuen.

A través de l’acompanyament de tots aquests usos, i de detectar les causes per les quals altres joves encara no s’han acostat a l’espai, l’equip de KN60lab ha anat aportant informació als arquitectes a càrrec del projecte de rehabilitació de Can60.

La llar de tothom

Hi ha jovent que ha fet de passar cada tarda per KN60lab un hàbit, com en Costi i l’Antonio, dos nois d’origen romanès que vam conèixer a l’inici del projecte jugant a basquet a la Pista Negra. Des de fa més d’un mes, vénen cada tarda, a passar l’estona, ja sigui amb el ping-pong, connectant-se al wifi o posant música en la llista col·laborativa de KN60lab.

Coincideixen amb en Damián, l’Asfar, en Sufian i l’Amir, que venen a jugar al Fortnite. Desprès del torneig que van organitzar, l’interior del mòdul s’ha anat convertint en una sala de jocs, amb un sofà fet de palets, una catifa i uns coixins, per estar com a casa. I a més, amb projector! Perfecte per venir cada tarda!

Tant aquest saló, com l’àgora de KN60lab, ofereixen un espai íntim i tranquil per reunir-se i fer assemblees, com ho fan la Taula Jove i la gent de Ravalució. I en dies tensos, en què cal parar i reflexionar sobre el món que habitem, KN60lab ha servit com a espai per debatre sobre el que ens preocupa. El dia en què es va conèixer la sentència de La Manada, un #yosítecreo a l’entrada de KN60lab convidava els joves de Colectic i Franja a compartir opinions i entendre millor el que estava passant.

D’altra banda, la taula de ping-pong treu fum. Uns nois de Ghana es van acostar un dia, tímids, a fer una partida i han acabat organitzant un torneig! L’Isaac busca gent que jugui de debò però troba certes barreres per acostar-se directament a les persones. A través d’aquest equipament, s’ha animat a organitzar aquest torneig i ha aconseguit que participés gent que mai havia passat abans per KN60lab!

Click, click! Disparador d’idees

En Bonjo també ve gairebé cada dia. Una estona al final de la tarda perquè els horaris de les seves dues feines no li deixen gaire temps lliure. A partir de la idea de fer de KN60lab un espai d’exposició, s’ha proposat fotografiar els aspectes positius del barri. “Sempre es manifesta tot allò negatiu de la humanitat, però hi ha més coses bones que dolentes!”, diu.

També la Sara, la Nam i la Lis han agafat el gust a la fotografia després de visitar el World Press Photo. Ara el repte és fer retrats de les veïnes i veïns del Raval.

I per a aquells joves que no acostumen a venir a la Rambla, KN60lab ha dissenyat un parell de tallers per portar-los als instituts. A Cintra i al Milà i Fontanals, explorem el graffiti i l’animació en stop motion per parlar d’allò que ens preocupa i ens interessa.

A peu de carrer

KN60lab segueix despertant la curiositat dels transeünts. El grau d’accessibilitat de l’equipament permet que moltes persones s’apropin amb consultes sobre formació, habitatge, idiomes, estrangeria… Ens fa apreciar el valor d’un recurs així quan no coneixes l’entorn.

D’una manera o altra, veiem que, tot i que aquests mòduls encara són una novetat i tenen un caràcter temporal, en aquest temps KN60lab s’ha integrat en el paisatge urbà.

Podem dir que avui ja és un lloc de referència per a les veïnes i usuaris del barri.

 

L’equip de KN60lab