La setmana del 28 de Maig a l’1 de Juny, els barris de la Verneda i La Pau van acollir l’Energies Comunitàries, un projecte “impulsat per Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona que pretén donar a conèixer, reconèixer i enfortir a la gran diversitat de projectes i agents comunitaris que volen fer de Barcelona una ciutat més justa i democràtica.”

Des de Quepo gestionem el Viver de Comunicació de l’Associa’t, també part del Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament, i des de la nostra visió comunitària de la comunicació considerem que l’Energies Comunitàries és un espai important per aquelles organitzacions que fan acció comunitària, una gran oportunitat per inter-relacionar-se i comunicar-se entre organitzacions. Així doncs, estàvem molt interessades en escoltar i aprendre d’experiències col·lectives d’acció comunitària a la nostra ciutat i en aquests barris que algunes de nosaltres descobríem, participar dels debats, buscar sinergies amb les companyes d’Energies Comunitàries i amb les entitats que fan acció comunitària.

Amb aquestes ganes, l’Oriol Josa i la Clara Giberga, vam poder participar a les següents sessions:

El paper de les dones als mitjans de comunicació al cinema i a la ciència; on ens vam emocionar amb les dones de l’Associació Heura i l’activitat que van liderar, sorgida de les seves assemblees mensuals en què es troben diverses dones del barri per debatre i compartir les seves inquietuds sobre el fet de ser dona.

Presentació dels projectes que fan salut, educació i serveis socials al barri, on diferents projectes a la Verneda i La Pau ens permetien entendre com els projectes es teixeixen als barris i com són recursos que donen vida i autonomia a persones i col·lectius.  

Com construïm la política d’acció comunitària des de les associacions del territori? on vam poder escoltar veus de diferents experiències associatives d’acció comunitària, des dels moviments veïnals, les entitats de diversitat funcional o l’associacionisme juvenil. Durant les sessions va sorgir també el debat de quin paper tenen les institucions i les entitats en l’acció comunitària i com es relacionen ambdues parts.

No volem violència al barri. Com abordem les violències contra les dones i com podem donar una resposta des de la comunitat? va ser una sessió intensa, amb un esperit de solidaritat mútua molt gran, on apreníem entre totes com s’aborden les situacions de violència des dels espais i serveis comunitaris, com la visibilització i la comprensió de què és violència és tan important per a canviar situacions concretes i les estructures que les sostenen, i com el compromís i la sinergia entre espais, també d’homes i de dones són centrals per a assolir el rebuig i eradicació total de les violències.

Com són les organitzacions que apoderen? Debat metadològic, un espai des d’on re-entendre l’empoderament com a resultat del suport mutu i del col·lectiu, on les persones prenen consciència de les seves capacitats i s’impliquen per canviar no només la situació personal sinó també les estructures discriminadores que generen les seves situacions d’exclusió; un espai on vam recordar que no “s’empodera a”, sinó que “ens empoderem” i que aquest empoderament té una fort accent de transformació social i polític.

Totes dues estem molt agraïdes a les companyes d’Energies Comunitàries, per l’oportunitat que això ens ha aportat de descobrir entitats que fan acció comunitària, a les que també estem molt agraïdes per la inspiració que ens van oferir. Ens emportem coneixença d’entitats i col·lectius que treballen des de diferents espais (a peu de carrer, en la gestió, en la visió, en el suport) de l’acció comunitària. Ens emportem reflexions sobre els reptes i també bones pràctiques de les quals aprendre.

I també ens venia de gust compartir una reflexió que ens vam fer:

On són els homes quan es parla de dones, gènere, feminismes?

D’una banda, a les dues companyes que hi hem participat, ens ha agradat veure un Energies Comunitàries molt tenyit de perspectiva de gènere, amb diverses sessions dedicades explícitament al paper de les dones en la nostra societat i en la nostra comunitat, amb exposicions que ens fan pensar o recordar el paper de les dones, amb reflexions dins les sessions sobre la influència dels feminismes en l’acció comunitària i com incorporar una perspectiva de cures en la nostra feina. D’altra banda, cap de les dues no podem evitar preguntar-nos “On són els homes quan es parla de dones, gènere i feminismes?”. En les dues sessions on vam participar nosaltres sobre el tema, el públic era molt majoritàriament femení, mentre que el públic de les altres activitats on vam participar (una d’elles en paral·lel) era o bé més mixt o més masculí. I no només el públic: mentre les ponents i moderadores d’“On són les dones als mitjans de comunicació, al cinema i a la ciència?” eren totes dones, els ponents i moderadors de, per exemple, “Com construïm la política d’acció comunitària des de les associacions del territori?” eren 4 homes envers 1 dona, fet que va potenciar que les intervencions durant el debat fossin fetes sobretot per part d’homes i les dones no se sentissin tant còmodes per intervenir. (Mentre des dels ponents es deia “com és que no sortiu les dones?” una participant al meu costat va murmurar “uy, yo allí no me atrevo a salir!”). Amb això constatem que ens queda molta feina per fer abans de poder-nos saber equitatives en termes de gènere. I, en aquest sentit, com algunes ponents van comentar en algunes de les sessions, a l’acció comunitària ens queda molt per aprendre de les aportacions del feminisme.

Totes les sessions i aquesta reflexió ens van fer connectar molt amb allò que nosaltres entenem que també és el Viver de Comunicació: un generador d’espais de trobada i un espai en el què aprendre juntes com la comunicació pot afavorir trobar llocs comuns des de la diversitat. Volem, doncs, generar espais per debatre aquests temes que a nosaltres ens han remogut més i tots els que sorgeixin.

I ja per acabar, només reiterar les ganes de repetir la participació a una nova edició d’Energies Comunitàries i agrair-vos la feina feta a les companyes organitzadores i a totes les entitats que van oferir activitats, per l’aprenentatge que ens heu aportat durant aquesta setmana.

 

Clara Giberga
@clagurdulu