Treballant l’estratègia de comunicació i producció de la 9a edició de la Mostra de Cinema Salut, Drets, Acció amb Medicus Mundi Catalunya i Farmacèutics Mundi, ens vam trobar que els mitjans de comunicació i les xarxes socials han estat plagades de notícies alarmants per l’amenaça a casa nostra per una malaltia com l’èbola, que fins a dia d’avui havia estat delimitada als mal anomenats països “pobres”.
Durants dies, setmanes, mesos… titulars a totes les portades i obrint noticiaris parlant de persones afectades, de persones mortes, xifres als països “pobres”, noms i cognoms als països “rics”, alerta màxima als hospitals, als aeroports, declaració de l’estat d’emergència a tot el món, pànic descontrolat en alguns moments…però poques reflexions al voltant dels perquès.
Per què una malaltia es converteix en epidèmia?
Per què aquestes malalties estan concentrades als països “pobres”?
Per què només omple les portades el que passa als països “pobres” si afecta als països “rics”?
Per què no comencem a parlar de les causes de les epidèmies?
Aquest és l’objectiu amb el que ha nascut #LaPitjorEpidèmia: un leit motiv per visibilitzar la desigualtat i la injustícia en la que es legitima un món insostenible.
Perquè no existeixen els països ni les persones “pobres”, sino empobrides.
Perquè de la mateixa manera que l’economia i la política s’ha globalitzat, ho ha fet també la pobresa i l’exclusió social.
Aquest és el tret esencial que afecta en la salut de les persones: la dimensió actual de les malalties no són sino una conseqüència de decisions polítiques i d’interessos econòmics.
Benvinguts a la 9ª Mostra de Cinema Salut, Drets, Acció. Cinema per denunciar i crear consciència sobre el dret a la salut: quatre sessions, quatre documentals, quatre debats. No us ho perdeu!
I no volem marxar sense donar les gràcies a l’equip professional que ha col·laborat amb Quepo per a fer possible la producció de l’spot de la mostra de cinema: Agost Alustiza en la postproducció de so i Javier Pinto amb motion graphics.